Slapende reuzen – Sylvain Neuvel

Slapende reuzen

Als Rose Franklin op haar nieuwe fietsje vlak bij haar huis in Deadwood, South Dakota rijdt, valt ze plotseling in een enorm gat in de aarde.  Ze komt bij op de bodem van een nagenoeg perfect vierkante kuil, waarvan de muren vol staan met ingewikkelde graveringen die licht geven en lijken te pulseren.  Maar de brandweermannen die haar komen redden, staren naar een nog vreemder schouwspel: een klein, geschrokken meisje in de palm van een reusachtige metalen hand.

Wat een gaaf boek.  Heel apart hoe het verhaal verteld word met die interview stijl.  Ben dat nog niet dikwijls tegengekomen, maar het brengt een goede flow in het verhaal.  Het idee van een gigantische robot die in verscheidene stukken gevonden word, verspreid over de ganse planeet, is onwerkelijk, maar ook zo intrigerend…  Deze wordt in een uiterst geheime operatie in elkaar gezet, om te trachten te ontdekken waarvoor het bestemd is en wie dit überhaupt gemaakt heeft.  Sommige fragmenten uit het boek, deden me bij momenten aan de film ‘Pacific Rim’ denken.  Dat vond ik niet erg, want de film was me ook bevallen…

De auteur laat voornamelijk vijf personages aan het woord.  Een interviewer, wiens identiteit we niet te weten komen, maar wel dat het een personage is dat niets of niemand ontziet om het einddoel te halen en de andere 4 personages die aan het project meewerken.  Nl: Rose Franklin – hoofdonderzoeker – , Kara Resnik – de helicopterpilote en één van de twee personages die de robot bedient – , Ryan Mitchel – de co-piloot van Kara en het tweede personage die aan het roer van de robot staat -,  Robert Woodhull – veiligheidsadviseur van de president en criticus van het project – en Vincent Couture – de symbolenexpert -.  Je krijgt van elke personage een perspectief mee van hoe zij het het hele traject ervaren en welke invloed het heeft op hun dagelijkse leven.

“Ik ben boos. Ik ben boos op iedereen, maar vooral op mezelf.
Ik had beter moeten weten. Ik had niet zomaar met dingen
moeten experimenteren die ik niet begrijp, en ik had al
helemaal niet bij voorbaat mogen aannemen dat alles
wel van een leien dakje zou gaan. Wat een stommiteit.”

Wat mij betreft, mag het slotdeel ‘Ontwakende Goden‘ heel snel verschijnen.  Verwachte releasedatum voor dit deel is voorzien in het najaar van 2017.

Sylvain Neuvel ging op zijn 15de van school.  Hij verkocht ijs in Californië, verkocht meubels in Canada, behaalde een PhD in Linguïstiek aan de Universiteit van Chicago, werkte als software engineer in Montreal, linguïst in India en is een beëdigd vertaler.

Productinfo:

ISBN Hardcover: 9789045213118
Uitgeverij:   Karakter Uitgevers BV
Pagina's:    303
Prijs:     €19,99

ISBN E-book:  9789045213217
Uitgever:    Karakter Uitgevers BV
Pagina's:    303
Prijs:     €7,99
Beoordeling:

Cover:     9
Schrijfstijl:  8
Spanning:    8
Plot:      9
Originaliteit: 9
Leesplezier:  9

Totaal:     8.66 of 4.33*

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s