54 minuten – Marieke Nijkamp

wp-image-1353550571jpg.jpg

Auteur: Marieke Nijkamp

ISBN:     9789402715408

Uitg:      Harper-Collins  -  06/09/2016

Pagina: 320

Start:    30/12/2016

Einde:   02/01/2017

Achterflap:

10h00: De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10h02: De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10h03: De auladeuren gaan niet open.

10h05: Iemand begint te schieten.

Paniek barst los in de aula van Opportunity High School wanneer een leerling begint te schieten en de andere leerlingen tot hun afgrijzen ontdekken dat ze als ratten in de val zitten. Maar sommigen van hen hebben nog meer reden om bang te zijn voor de schutter…

Mijn mening:

Elke dag check ik ’s ochtends mijn Goodreads account en blader even door de updates en de recommondations.  En dit boek werd me aanbevolen door een readingbuddy van Goodreads “hey,  deze mag je niet laten passeren”, dus toch even checken.  Die cover, wel intrigerend.  Achterflap idem, maar toch twijfelde ik, want kan je zo’n ervaring wel waarheidgetrouw op papier neerzetten als je het misschien niet zelf meegemaakt hebt…

Heb dit boek dus op mijn “misschien” lijstje gezet om te zien of ik nadien als de eerste hype door is, me nog zou intrigeren.  Moet toegeven, drie maanden later stap ik tijdens een dagje shoppen met mijn familie in Maastricht, de boekhandel Dominicanen binnen. We zijn hier toch wel met een aantal fervente lezers in onze familie en hadden de boekhandel nog nooit bezocht.  Wat een knappe boekhandel is dat trouwens,  maar ik wijk nu te ver af hihi.

Bam!! Daar ligt 54 minuten dus te shinen en trok onmiddellijk mijn oog. Mijn nieuwsgierigheid flakkert direct naar hogere regionen.  Als een boek dat klaarspeelt,  gaat ie mee naar huis, zonder rekening te houden met andere lezers meningen, want niemand heeft uiteindelijk hetzelfde gevoel of ervaring met een boek.

Nu het boek zelf dan. Het is opgebouwd in duidelijke hoofdstukken die aangeven tussen welke tijdspanne het verhaal zich afspeelt. Het ganse boek spreidt zich dan ook uit over 54 minuten, wat ook meteen de titel verklaart. De totale tijd van de ganse beproeving.  In die hoofdstukken laat de auteur je dan kennismaken met de personages en geeft ook heel duidelijk aan over wie het gaat. Dit doet ze in redelijk korte stukken,  wat mij best wel beviel, eens ik door die eerste hoofdstukken was en begreep wie tot wie met elkaar nauw verband hield.

Naarmate het verhaal vordert,  krijg je steeds meer inkijk in de denkwereld van Tyler – de dader – en het waarom hij toch best wel specifieke personages als target heeft. Hoe iemand zo ver gedreven kan worden, waardoor hij zelfs zijn eigen zus verantwoordelijk houdt voor zijn eigen miserie,  terwijl Autumn zelf in hetzelfde schuitje zit en misschien nog wel erger. Door de mentale en fysieke mishandeling van hemzelf en haar vader, maar dat hij dat niet als slecht of onrechtvaardig ervaart. Dat hij het zelfs Autumn’s vrienden verwijt en kwalijk neemt dat zij zijn zus van hem zouden weghouden en laat vervreemden terwijl hij daar eigenlijk zelf voor verantwoordelijk is.

De auteur laat je een klein stukje van de menselijke psyche meemaken die best wel twisted kan zijn, zonder er extreem ver in te gaan. Voor mij had het best nog een beetje verder mogen gaan in de psychologische manipulaties, etcetera… kwestie van meer geloofwaardig over te komen. Wat je hierin leest is volgens mij maar een tipje van de ijsberg op emotioneel vlak en schraapt dit boek enkel maar de toplaag van de oppervlakte.   Voor sommigen misschien genoeg, voor mij mocht het nog net iets harder geschreven zijn.  Misschien dat ik dit gevoel heb door mijn ervaring als rechtstreeks slachtoffer van een gewapende overval met geweld,  waardoor ik het idee heb dat niet alle emoties ten volle benut zijn.  Ondanks dat puntje van geloofwaardigheid vond ik het toch een redelijk boek, met een vlotte schrijfstijl.

Over de auteur:

Marieke Nijkamp is geboren in Zwolle,  afgestudeerd in Filosofie en Middeleeuwse geschiedenis.  Ze beheerst verscheidene talen, waaronder Japans. Ze is een verhalenverteller,  een dromer, een globetrotter en een nerd. Verder is ze een actief lid van de “we need diverse books-beweging “.  Haar in het Engels geschreven debuutroman This is where it ends stond wekenlang in de top toen van de New York Times Bestsellerlijst in de categorie Young-Adult.

Waardering & Beoordeling:

Schrijfstijl:     3,5
Cover:            4
Plot:             3
Originaliteit:	  3,5
Spanning:     	  3
Leesplezier:  	  4

Eindtotaal:       3,5

Een gedachte over “54 minuten – Marieke Nijkamp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s