Fatale dag – Kathy Reichs

fatale-dag

Titel:    Fatale dag
Auteur:  Kathy Reichs
ISBN:   9789022531570
Uitg:   De boekerij - april 2002
Reeks:  Temperance Brennan #02
Start:  16/12/2016
Einde:  28/12/2016

Flaptekst:

In de bittere koude van een winter in het Canadese Montreal is forensisch antropologe Temperance ‘Tempe’ Brennan op een duistere kloosterbegraafplaats bezig het lichaam op te graven van een non die op de nominatie staat heilig verklaard te worden. Koud heeft ze de doodskist boven de grond of ze wordt weggeroepen voor een noodgeval; na een brand in een huis in Quebec zijn twee verbrande lichamen aangetroffen. Met inzet van haar forensisch vakmanschap ‘van de plaats van het misdrijf via de koele autopsiezalen tot het mortuarium’ ontdekt Tempe dat de slachtoffers onder verdachte omstandigheden de dood hebben gevonden. Dan worden er in het uitgebrande huis nog vier doden gevonden, onder wie twee baby’s die op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht.
Tempes zoektocht naar de motieven achter deze daad brengt haar in contact met de leden van een mysterieuze sekte die er alles voor over hebben het onderzoek te saboteren’

Mijn mening:

Kathy Reichs.  Eén van mijn favoriete auteurs en toch heb ik blijkbaar op de één of andere manier een aantal delen overgeslagen, nl deel twee, drie, vijf en zes.  Heel bizar… dus zit er niets anders op dan deze delen eerst bij te lezen vooraleer verder te lezen in deel 15.  Maar misschien lees ik ze wel allemaal opnieuw.  Ik ben even in mijn journals gaan snuiten en het is toch al van begin jaren 2000 geleden dat ik in deze reeks begonnen ben.

Fatale dag.  Wat moet ik ervan zeggen, het heeft me geboeid en meegesleurd in de wereld van Tempe.  Zoals steeds weet Kathy Reichs altijd wel een aantal geweldige twist’s en turn’s te brengen in haar verhalen met de nodige moordpartijen en gedetailleerde beschrijvingen van die moorden, waarbij ze eigenlijk geen enkele emotie achterwege laat, hoe gruwelijk die soms ook kan zijn.    Babymoorden ???? En hoe dan nog???  Dan moet ik mijn boek toch even aan de kant leggen, om te bekomen en te laten bezinken.

De manier waarop Kathy dit boek opgebouwd heeft om te beginnen met een opgraving in een klooster – dat vind ik persoonlijk al een super start – om dan bij een gestoorde sekte uit te komen.  Twee totaal verschillende cases die naar het einde toe blijkbaar toch gelinkt kunnen worden aan elkaar door zo’n klein, maar oh zo belangrijk detail… I love it.  Maar daar stopt Kathy dus niet hé … nee, nee,  zij draait er nog soepeltjes een derde case tussen in – de moorden op het eiland van Sam – die ook verband houden met de case van de sekte en daarbovenop ook nog in Tempe’s persoonlijke wereld het één en ander op zijn kop zet – de verdwijning van haar zus Harry… haar relatie/niet relatie met Ryan…   Hoe intrigerend kan je het maken voor een lezer.

Als we het over Kathy’s schrijfstijl moeten hebben, ja daar hou ik echt wel van.  Ook al gebruikt ze soms technische en wetenschappelijke benamingen, toch leest het vlot en zit dit niet in de weg van een gemiddelde lezer (Lees: niet universitaire geschoolde lezer) zoals mezelf.  Als ik me het nog goed herinner is het eerste deel “Déjà Dead” trouwens één van de eerste thrillers die ik zelf gekocht heb en staat Kathy nog steeds in mijn top 3 van vrouwelijke buitenlandse auteurs, na Karen Rose en Karin Slaughter.  Drie suspense-thriller auteur die telkens opnieuw topkwaliteit aan hun lezers schenken.

Over de auteur:

kathy-reichsKathleen Joan Toelle (Kathy) Reichs (Chicago, 7 juli 1948) is een Amerikaans forensisch antropologe en schrijfster van detectiveverhalen die zowel in Canada als in de Verenigde Staten woont en werkt.  Haar eigen leven heeft veel overeenkomsten met dat van de heldin van haar thrillers, Temperance Brennan, die eveneens een forensisch antropologe is.  En net als Brennan werkt Reichs zowel in North Carolina in het zuiden van de VS als in de Canadese stad Montreal.  Reichs is daarnaast ook nog hoogleraar antropologie aan de Universiteit van North Carolina in Charlotte.

De reeks met Temperance Brennan wordt sinds 2005 uitgezonden in de succesvolle televisiereeks Bones.

Deze reeks bevat:

Deel 1: Déjà Dead (1997), ook verschenen als Voor altijd dood en Bot voor bot.
Deel 2: Death du jour (1999), ook verschenen als Schijnheilig, Fatale dag en als
     Dag des oordeels.
Deel 3: Fatale keuze (2000), ook verschenen als Wetteloos.
Deel 4: Fatale vlucht (2001)
Deel 5: Fatale geheimen (2002)
Deel 6: Fatale vondst (2003)
Deel 7: Fatale maandag (2004)
Deel 8: Begraven beenderen (2005)
Deel 9: Gebroken (2006)
Deel 10: Tot stof vergaan (2007)
Deel 11: Met duivels genoegen (2008), ook verschenen als Duivelsbotten
Deel 12: 206 botten (2009)
Deel 13: Spinnenbotten (2010)
Deel 14: Van vlees en bloed (2011)
Deel 15: Bones voor altijd (2012)
Deel 16: Dodenreis (2013)
Deel 17: De dood liegt nooit (2014)
Deel 18: Als de dood spreekt (2015) 
Waardering & Beoordeling:

Schrijfstijl:  4
Cover:     3
Plot:      4
Originaliteit: 4
Spanning:    4
Leesplezier:  4

Eindtotaal:   3.8

 

 

2 gedachten over “Fatale dag – Kathy Reichs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s