Lexicon – Max Barry

lexicon
Titel:	Lexicon
Auteur: Max Barry
Uitg:	L.S. Amsterdam - 03/04/2014
ISBN	9789024564033
Pagina:	33
Start:	15/10/16
Einde:	19/10/16


 

Flaptekst:

WOORDEN ZIJN WAPENS

Wil Parke wordt in een toiletruimte van een vliegveld brutaal overmeesterd door twee mannen.  Ze stellen hem een reeks vreemde vragen en beweren dat hij de sleutel is tot een geheime strijd waar hij niets van weet, en dat hij ‘immuun’ is.

Straatschoffie Emily Ruff wordt gerekruteerd door een exclusieve school waar leerlingen les krijgen in overtuigingskracht.  Ze leren woorden te gebruiken als wapens.  De beste worden ‘Dichters’ en gaan werken voor een sinistere organisatie.  Al snel is Emily het grootste talent – totdat ze een catastrofale fout maakt: ze wordt verliefd.

Cover:

Voor mij een redelijk sobere cover die straalt in zijn eenvoud.

Mijn mening:

Lexicon.  Woorden.  Woorden in wapens veranderen?  Ik lees heel graag thrillers, maar wat een bizarre en bevreemdende thriller was dit.  Nog nooit heb ik een thriller gelezen waarin ik me afvroeg wie is goede en wie de slechte… Continu word je voor de vraag gesteld.  Is Elliot de goede? Zijn zijn redenen oprecht waarom hij Wil meetroont over heel de wereld.  Is Emily werkelijk zo slecht als ze voorgesteld wordt?  Want uiteindelijk drieduizend mensen de dood injagen met één enkel woord, is nu toch niet goed te praten.  Wat is Yeats van plan?  Is hij de te vertrouwen man?

Als lezer wordt je meegenomen in een wereld waarin manipulatie op het hoogste schavotje staat.  Waarin niets is wat het lijkt.  Waarin in iedereen zijn ware ik probeert te verbergen om maar niet gemanipuleerd of gebroken te kunnen worden.  En dan ontmoet je ook nog Wil die immuun is en dus niet gemanipuleerd kan worden, maar zich niets herinnert van zijn tijd samen met Emily.

Doorheen het verhaal ontdek je hoe de vork in de steel zit en hoe Emily word wie ze is.  Welke haar drijfveren zijn.  Hoe ze vecht tegen de manipulaties.  Hoe ze smoorverliefd wordt op Wil en ze alles op het spel zal zetten om Wil te beschermen tegen de organisatie van de Dichters.  En uiteindelijk waarom ze zo hard wraak neemt.

Het eindplot wordt langzaam uit de doeken gedaan zonder explosiviteit maar wel waarin je na de laatste pagina omgedraaid hebt met starende blik naar het boek blijft kijken en denkt “Potverdorie … het was toch Emily en eigenlijk ook weer niet.”  Wie dan wel uiteindelijk de echte slechterik is en het waarom …  daarvoor zal je deze thriller toch echt ter hand moeten nemen.

Over de auteur:

max-barryMax Barry is geboren op 18 maart 1973 in Australië en woont
momenteel in Melbourne. Hij is een voltijds schrijver van boeken,
kortverhalen, essays en weblogs.
Hij heeft naast Lexicon nog vier andere boeken op zijn 
boekenplank staan. Namelijk Syrup (1999), Jennifer Government 
(2003), Company (2006) en Machine man (2011)
Waardering & Beoordeling:

Schrijfstijl:		3.5
Cover:			4
Originaliteit:		4
Spanning:		3
Plot:			3
Leesplezier:		3.5

Eindtotaal:		3.5

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s