Séance – Kevin Valgaeren

27910352Titel:		Séance
Auteur:		Kevin Valgaeren
Uitgeverij:	Lannoo - februari 2016
ISBN:		9789401432641
Taal:		Nederlands
Pagina's:	352
Startdatum:	12/02/2016
Einddatum:	15/02/2016

 

Flaptekst:

Londen, 19e eeuw, Dr. Francis Whitman, ooit een gevierd chemicus, wordt door een journalist gevraagd om een séance bij te wonen van het lokale fenomeen Elizabeth Archer.  Zijn opdracht is om op wetenschappelijke wijze aan te tonen dat dit spirituele medium een oplichtster is.  Het feit dat Miss Archer nooit in één ruimte te zien is met de geest die ze oproept en dat ze als 2 druppels water op elkaar gelijken, maakt het werk van Dr. Whitman aanvankelijk eenvoudig.  Maar niets is wat het lijkt, vooral wanneer er een dodelijk slachtoffer valt…

Cover:

Een tot de verbeelding sprekende cover die mij zo naar zich toe trok.  Als grote fan van Kevin maakt voor mij de cover op zich niet uit, want zijn boeken krijgen gegarandeerd een voornaam plaatsje in mijn boekenkast.

Mijn mening:

Waar beginnen als enorme liefhebber van Kevin Valgaeren.  Séance is voor mij een heel ander boek dan zijn twee vorige boeken De Ziener en Bloedlijn, maar daarom zeker niet minder goed, integendeel zelfs.

Door de manier waarop het boek geschreven is, en hij op sommige momenten zich echt richt naar de lezer van het boek, heeft hij me echt wel in de ban gehouden.

“Zoals gezegd, is dit verslag van voorlopige aard en zal de lezer hier geen sluitend argument of bewijs vinden over de authenticiteit van Miss Archers gave.”

Fragment uit Hoofdstuk 14.

En hoe heeft Kevin me doen twijfelen aan de waarachtigheid van het thema waarin dit boek gehuld is.  Ik ga hier verder geen spoilers neerschrijven betreffende het verhaal aangezien ik voor niemand het plezier van het lezen van dit verhaal wil wegnemen.

Ik kan alleen maar zeggen, lees en oordeel zelf… want ik kan me niet van de indruk ontdoen, dat er weinig gulden middenweg gaat zijn, in het goed of slecht vinden van dit boek.  You hate it or love it…. You are a believer or not …

En Kevin, zoals je in je nawoord geschreven hebt, je hebt me echt wel enkele uren broodnodige nachtrust gekost, maar ze waren zeker verdiend.

Over de auteur:

Kevin Valgaeren (°1979) groeide op in Turnhout, waar hij in een ver verleden actief was als theater- en radiomaker. Zijn passie voor film verwerkte hij destijds in de vorm van artikelen en recensies voor atthemovies.be en het filmtijdschrift Film & Televisie + Video (thans Filmmagie). Hij studeerde Nederlandse en Engelse Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven en specialiseerde zich in de Westerse Literatuur en de Editiewetenschap.

Van kindsbeen af was hij bezeten door film en literatuur, met als gevolg dat hij nauwelijks tijd had om met zijn vrienden op stap te gaan. Zijn stokpaardjes zijn ongetwijfeld de Nederlandse en Engelse literatuur uit de negentiende eeuw. Maar zijn grote passie is vooral het lezen, schrijven en onderzoeken van griezelliteratuur.

In 2011 debuteerde hij met De Ziener; een boek waar hij vijf jaar aan werkte, en waarin hij een brug probeerde te bouwen tussen de Angelsaksische traditie van de gothic novel en het gebrek aan zo’n traditie in België en Nederland. Die poging leverde hem meteen de Schaduwprijs op die jaarlijks wordt toegekend aan het beste spannende debuut van de Lage Landen. De Ziener was een schot in de roos en werd driemaal herdrukt.

Een jaar later verscheen Bloedlijn, het vervolg op De Ziener, waarmee Valgaeren de gothic novel definitief naar de Lage Landen bracht. Wederom werd het boek door pers en lezers bedolven onder de positieve commentaren.

Waardering en beoordeling:

Schrijfstijl: 	5
Plot: 		5
Originaliteit: 	5
Leesplezier: 	5
Spanning: 	3
Cover: 		4

Eindtotaal: 	4.5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s