De stad van de alchemist – Natalie Koch

28083087Titel: 		De stad van de alchemist
Auteur:		Natalie Koch
Uitgeverij:	Uitgeverij Q - 09/02/2016
ISBN:		9789021457680
Reeks:		De verborgen universiteit #03
Taal:		Nederlands
Pagina's:	608
Startdatum:	01/10/16
Einddatum:	08/10/16

Flaptekst:

In De stad van de alchemist gaat Alexa Westerhof op zoek naar de geschriften van de zeventiende-eeuwse magus Morgenstern.  Kan zijn muziek de wereld vernietigen of juist verbeteren?  En mag je magie opdringen aan de wereld als die daar beter van wordt?  Welk spel spelen Jeremy Crowley en Augustus Fenrick?  Samen met haar grootvader en vrienden duikt Alexa in de geschiedenis van geheime Londense genootschappen om een antwoord te vinden op alle vragen en te voorkomen dat Morgensterns theorieën in verkeerde handen vallen.  Raadselachtige sterfgevallen zorgen voor onrust in Londen en als er rellen uitbreken, lijken de dagen van de stad geteld.  Intussen moet Artemus Jones zich verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen van twintig jaar geleden en zwerft er een dakloze rond die meer te verbergen heeft dan zijn identiteit.

Cover:

De cover blijft in dezelfde lijn als de vorige covers gaan, deze blijft mysterieus voor mij…  Welke rol speelt die vogel???

Mijn mening:

Dit deel wordt voornamelijk verteld vanuit de beleving van Alexa en Jamie, alsook speelt Nick en Julie een belangrijke rol in dit slotdeel.  Wanneer Alexa door Crowley bedreigt wordt om te onthullen waarnaar ze op zoek waren, slaat ze op de vlucht.  Alexa vindt een onderkomen bij Jamie – de jongen die ze in de vorige delen leerde kennen als de goede Samaritaan voor de daklozen – hij vangt haar zonder vragen te stellen op en helpt haar op haar zoektocht naar de geheime muziektheorie van Morgenstern.  Deze wil ze samen met Nick en haar vrienden vinden voor Crowley en Augustus Fenrick dat doen zodat ze deze theorie kunnen vernietigen vooraleer deze de wereld vernietigd.

Tijdens deze zoektocht vind Alan en Nick haar grootvader, met wie ze zij aan zij zal staan in hun strijd tegen Crowley en Fenrick, die er alles aan doen om hen te slim af te zijn, zonder ook maar enig gebruik van geweld te schuwen.

Uiteindelijk vindt Alexa de theorie met behulp van Nick, Jamie, Anne, Julie, Tim en Sander.  Maar hoe hoog zal de prijs zijn?

Tekst uit Henry VIII van Shakespeare, vertaling door L.A.J. Burgersdijk

“Orpheus dwong der bomen toppen,
Ja, der bergen sneeuwige koppen.
Diep te buigen, als hij zong;
Planten sproten allerwegen;
’t Was of Meise zon en regen,
De aard tot eeuwig bloeien wrong.
Alles wat hem zingen hoorde,
Golven, woeste, fel verstoorde,
Bogen ’t hoofd en gaven acht.
O, muziek kan toov’ren, kluist’ren:
Moordende angst en zorg,
bij ’t luist’ren slapen ze in of sterven ze zacht”

In dit deel gebeuren enorm veel dingen die een groot deel van de vragen uit deel één en twee verklaren, maar het zijn er echt te veel om hier te benoemen.  Natalie Koch heeft een zeer goed uitgekiend derde deel neergepend waarin ik me geen moment verveeld heb, maar ook niet het “stuiter in mijn zetel” gevoel van heb overgehouden.  Voor mij kwam het zogenaamde eindplot een veertigtal pagina’s voor het einde waarin je meemaakt hoe Crowley en de zijne tegenover Alexa en haar groep rechtstreeks met elkaar in duel gaan en waarin de spanning ten top word gebracht om dan tijdens de laatste veertig pagina’s je zo’n beetje een cool down laat meemaken om helemaal te eindigen met Alexa die volop toekomstplannen maakt om na haar afstuderen als historicus toch nog eens een nieuwe poging te wagen in haar zoektocht naar alles wat met Morgenstern gebeurd is, want volgens haar is zijn verhaal en die van de theorie nog niet helemaal uitgezongen.

Over de auteur:

Natalie Koch werd geboren in Eindhoven in 1966.  Ze is een Nederlandse musicologe, journaliste en schrijfster.

In 2006 debuteerde ze met de roman Streken.  Haar kortverhaal De sneeuwman werd in december 2009 uitgezonden op Radio 4.  Naast verhalen schrijft Koch ook toelichtingen bij concerten en cd’s maar ook monologen, zoals Een componist komt bij Constanze.

In april 2011 verscheen het eerste deel van de trilogie, De verborgen universiteit, het laatste deel De stad van de alchemist verscheen in 2016.

Waardering & Beoordeling:

Schrijfstijl: 	4
Plot: 		4
Originaliteit: 	4
Leesplezier: 	4
Spanning: 	4
Cover: 		5

Eindtotaal: 	4.2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s