De boekendief – Markus Zusak

de-boekendief
Titel:		De boekendief
Auteur:		Markus Zusak
ISBN:		9789044326192
Publisher:	The House of Books
Pagina's:	558
Taal:		Nederlands
Startdatum:	01/01/2016
Einddatum:	03/01/2016

 

 

Flaptekst:

Wanneer de dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren.  Het is het jaar 1939.  Nazi-Duitsland.  Het land houdt de adem in.  De dood heeft het nooit drukker gehad en het zal nog drukker worden.

Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw verborgen ligt.  Het is het Doodgravershandboek, die daar per ongeluk is achtergelaten.  Zo begint een liefdesaffaire met boeken en woorden, terwijl Liesel, met behulp van haar pleegvader leert lezen.  Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de Nazi’s, de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook meer boeken te vinden zijn.  Maar dit zijn gevaarlijke tijden.  Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht …

Cover:

Deze sprak mij onmiddellijk aan, ik herkende mezelf daar liggend met een boek in mijn handen, is nl mijn favoriete leeshouding in mijn zetel.  Ook de opengehouden gordijnen die de illusie geven dat ze elk moment kunnen dichtvallen sprak me wel aan… profiteer van elk moment zolang je kan.

Mijn mening:

Wat een prachtig boek.  Ik denk dat deze zelfs op nr. 1 komt in mijn top 100.  Dit boek heeft me tijdens de eerste vierhonderd pagina’s doen giechelen om de speelsheid tussen Liesel en Rudy tijdens hun uitstappen om boeken te stelen bij de burgemeestersvrouw en hun andere activiteiten zoals het straatvoetbal en het hardlopen.

Maar ook de groeiende liefde van Rosa ondanks de vloekpartijen heb ik moeten lachen.  Voor mij had ze toch een gouden hart die haar pleegdochter liefhad, maar het niet liet merken.  Zij was voor mij dan ook de verrassendste personage van dit boek.

De relatie tussen Liesel, Hans en Max, daar kunnen we nog veel van leren, zeker in deze tijden van terreur.  De laatste veertig pagina’s hebben de tranen me werkelijk van mijn wangen gerold gedurende minstens een kwartier …  slikken, ademen, ogen droog wrijven, proberen verder te lezen …  Dit overkomt me zelden, maar heb hem wel uitgelezen met een aantal kleenexen in mijn handen.

Waardering & Beoordeling:

Schrijfstijl:	4
Cover:		5
Plot:		4.5
Originaliteit:	5
Leesplezier:	5
Spanning:	4
Psychologie:	4

Eindtotaal:	4.5

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s